Teşhis
Teşhis
Günümüzde özellikle in vitro fertilizasyon ve embriyo gelişimi tekniklerinin gelişmesine paralel olarak daha önce tedavisi mümkün olmayan pek çok infertil çifte çocuk sahibi olma imkânı tanınabilmektedir.
İnfertiliteye yol açan nedenin doğru bir şekilde tanımlanması ve uygun tedavilerin önerilmesi zaman kaybını önleyeceği gibi çiftlerin yaşaması muhtemel psikolojik sorunları da büyük oranda engelleyecektir. İnfertilite probleminin üreme çağındaki çiftlerin yaklaşık %10 ila 15'ini etkileyen bir faktör olduğu bilinmektedir.
- Vajen,serviks,uterus, tubalar ve overlerde gözlenebilecek organik fonksiyonel veya anatomik bozukluklar bu sistemin düzenli ve doğru çalışmasını etkileyecektir.Aynı şekilde erkekte testis, tübulüsler,vaz referans , epididim ve üretra da gözlenebilecek problemler sperm yapımını bozarak üreme fonksiyonunu etkileyecektir. Çiftte infertilite sebebini ortaya koymak amacı ile yapılacak incelemelerde bu sistemin her parçası değerlendirilmeli ve problemin hangi basamakta olduğu saptanarak bu yönde hareket edilmelidir.
- İnfertilite sadece kadına veya erkeğe ya da her ikisine ait nedenlerle ortaya çıkabilir.Anksiyete sıklıkla infertiliteye eşlik eden bir tablo olarak görülür. Bu durum ovulasyonu ve koitusu negatif etkileyebilmek ile birlikte anksiyetenin infertilite nedeni olduğuna ilişkin bir veri bulunmamaktadır.
- infertilite problemi olmayan bir çiftin her ovulatuar siklus başına hamile kalabilme şansı % 25’dir. Yaklaşık %7 -15 vakada ise açıklanamayan nedenlerle gebe kalma süresi daha uzun zaman almakta ve gebelik gerçekleşememektedir.
- Kadın yaşı infertilite tanımlaması ve tedavisinde çok önemli bir faktördür. Genellikle infertilite süresi ile paralel olarak karşımıza çıkan ileri yaş 35 yaş üzeri tedavi başarısını doğrudan etkileyen en önemli parametrelerden birisini oluşturmaktadır. İnfertilite tedavisinde hem erkek hem kadın birlikte değerlendirilir.Öncelikle sebebin ne olduğuna ulaşılmaya çalışılır. Sonrasında da medikal tedavi, gereği halinde aşılama, gereği halinde de tüp bebek yöntemi uygulanabilir.
- Kısırlık tedavisinde başlamadan önce kadına mutlaka histerosalpingografi çekimi(ilaçlı rahim filmi) yapılmalıdır. Rahim içi kavitesi ve tüplerin açık olup olmadığı değerlendirilir.
- Erkek incelenirken mutlaka spermiyogram testi yapılır ve basline durum değerlendirilir.
- Kadında mutlaka adetin 2. Günü hormon profili değerlendirilmesi, vajinal ultrasonografi yapılımı, diğer parametreler bakılarak öncelikle tanı konulur.
Bütün testler bittikten sonra her iki erkek ve kadın ile birlikte konuşularak tedaviye başlanır.