Rahim İçi Patolejileri

Rahim İçi Polipleri

Rahim iç katmanından kaynaklanan ya da rahim ağzından kaynaklanan iyi huylu gelişmiş kitleler polip olarak adlandırılır.
Rahim iç katmanı endometrial dokular normalden fazla ve hızlı büyüyerek rahimin iç tabakasından dış kısmına doğru büyürler. Bazen büyüyerek rahim ağzından dışarıda çıkabilirler. Sapları rahim iç kısmında kalır bu şekilde olan poliplere “saplı polip” denilir. Polipler kötü huylu değildir ama poliplerde kanser olma ihtimali binde 3 civarındadır.
Kadınlarda görülme sıklığı en çok 40-50’ li yaşlar arasındadır. Poliplerin yaklaşık olarak %60 ı menopoz öncesi dönemde gözüküyor. Endometrial poliplerin 25 yaşın altında görülme sıklığı azdır.

  • Kadınlarda endometrial polip ön tanısı düşündüren bulgular;âdet kanamalarının fazla ya da düzensiz oluşu, ara kanamaların sıklığının artması, cinsel ilişki sonrası kanamanın artması, ağrılı ilişki, menopoz sonrasında ara kanamaların görülmesi, gebe kalmak için yaşanan zorluklar gibi durumlar olabilir.
  • Endometrial polip tanısı konulabilmesi için öncelikle vajinal muayene, vajinal ultrason, serumlu rahim incelemesi, gereği halinde rahim filmi(HSG), histereskopi, MR ile tarama yapılabilir.
  • Endometrial poliplerin oluşma sebepleri hastalarda incelendiğinde; östrojen hormonunun yüksek olarak salgılanması, östrojen içeriği yüksek olan doğum kontrol haplarının kullanılması,yüksek tansiyonu olan hastalarda polip oluşumunun fazla görülmesi, çok sayıda doğum yapmış kişilerde sıkça görülmesi, ayrıca meme kanseri tedavilerinde kullanılan ilaçlar polip oluşumunu artıran sebepler ola bilmektedirler.
Kesin tanı için mutlak olarak endometriumun içerisi biyopsi amaçlı kürete edilerek alınır ve patolojiden alınan doku tanısıyla sonuca ulaşılır.
Endometrial poliplerin tedavisi hastanın kliniği, gelen patoloji sonucuna göre ya medikal tedavi ya da cerrahi tedavi yöntemleri ile yapılır.