Rahim İçi Patolejileri
Myom Tedavisi
MYOMA UTERİ
Myom, uterusun en sık görülen benign tümörüdür. 30 yaşında bulunan kadınlar arasında myom %20 oranında, 50 yaşında olan kadınlarda ise %40’ında myom tespit edilebilir.Genelde 35-45 yaşları arasında en sık olarak görülür.
Doğurmamışlarda doğuranlara oranla daha sık görülür. Siyah ırkta beyaz ırktan daha fazla tespit edilmiştir. Menopozdan sonra nadiren görülür. Hatta menopozdan sonra küçülebilir. Menopozdan sonra myomda bir küçülme oluşmaz ise daha iyi incelenmelidir.Bu durumda kansere dönüşme riski unutulmamalıdır.
- Oluşma sebepleri olarak yapılan incelemelerde östrojenlerin yüksek dozda salgılanmasının yanısıra östrojen progesteron dengesindeki bozulma da önemlidir.Myomların rahimdeki lokalizasyonları:%90’nı rahim gövdesinde,%10’nu rahim ağzında yerleşir.
Rahim içerisinde katmanlara göre yerleşimi:
1-Submüköz Myomlar: Uterus adalesinin endometriuma yakın yerinden başlayarak kavitesine doğru gelişirler.Bu tip yerleşim bölgesinde oluşan miyomların en önemli bulgusu büyük kanamalara sebep olmalarıdır.
2-İntramural Myomlar:Uterusadalesi içerisinde gelişen miyomlar hacimleri büyük myomlardır. Gebelikle karışabilir submüköz olan myomlardan sonra en fazla kanamaya sebep olan myomlardır.
3-Subseröz Myomlar: Serozanın hemen altından gelişerek uterus dışına doğru büyüyen myomlardır.Bunların bazıları uterus yüzeyine geniş bir tabanla otururken bazılarıda saplı olarak gelişebilir.
4-İntraligamenter Myomlar:Uterus adalesinin dış tarafından gelişen myomun büyümesi ligamentum latum yaprakları arasına doğru olursa bu tip miyomlara
“intraligamenter miyom”denir. Özellikle üreter ile olan komşuluğu nedeni ile yapılan cerrahi müdahaleler de buna dikkat edilmesi gerekir.
- Myomların görüntü şekilleri nasıldır? Myomlar çeşitli büyüklükte yuvarlak benin tümörlerdir. Renkleri beyazdan kırmızıya kadar değişebilir. Dış çevrelerinde gerçek olmayan bir kapsülleri vardır.
- Myomların mikroskobik görüntüleri; Birbirleriyle çaprazlaşmış düz kas fibrillerinden oluşurlar. Kas demetlerinin zenginliği miyomun büyüme aktivitesini gösterir.Myom dokusu içinde hiyalin dejenerasyon, yağ dejenerasyonu, enfeksiyon ve süpürasyon, kalsifikasyon, nekroz alanları gözükebilir.
Myomların klinik bulguları nelerdir?
- Myomların klinik bulguları büyüklükleri ve yerleştikleri yer ile ilgili olarak ortaya çıkar. Küçük bir myom yerleştiği yer nedeni ile çok ağrı yapabileceği gibi büyük bir myom hiç klinik bulgu vermeyebilir. Bulguları aşırı vajinal kanama, pıhtılı kanama gibi değişik şekillerde kanama yapabilir. Mutlaka aşırı kanamalı durumlarda küretaj yöntemi ile doku tanısı, biyopsi alınmalıdır. Zira myom ile hiperplazi sıkça birlikte bulunur.
- En çok kanama yapan myom tipi submüköz myomlardır.Kanamanın şiddeti myomun büyüklüğü ile orantılı değildir. İntramural miyomlar uterus kontraksiyonlarını bozarak kanamaya neden olabilir.Bu tip myomlarda ki kanamalar abondan olmaktadır. Subseröz myomlarda fazlaca kanama görülmez.
- Ağrı myomlarda çok sıkça gördüğümüz bir belirti değildir, eğer ağrıda oluşmuşsa nekroz veya endometriozis ile birlikte bulunduğu düşünülür.Ayrıca saplı bir myomun torsiyon olması sonucu ani ağrı oluşur. Uzun saplı supmükoz myomlar uterus kontraksiyonları nedeniyle de ağrı oluşturabilir. Myomun enfekte olması ve omentuma yapışması da ağrı nedeni olabilir.
- Myomun bası belirtileri myomun büyüklüğüne ve yerleştiği yere göre değişir. Rahim ön yüzünde yerleşen bu oluşumlar mesaneye baskı yaparak sık idrara çıkma, ağrılı idrar yapma gibi belirtiler verebilir.Rahim ağzı yan duvarına yerleşenler üretere baskı yaparak böbrekte büyümeye sebep olabilir. Büyük myomlarda kabızlık ve ağrılı defekasyonlar olabilir.Myom ileri derecede büyüdüğü takdirde küçük pelvisten karın boşluğuna geçebilir ve büyük bir dev myom büyüklüğüne ulaşabilir.
TEŞHİS
* Hastadan alınan hikâye.
* Yapılan bimanuel jinekolojik muayene.
* Probe küretaj yöntemi ile alınan dokudan patoloji sonucu önemlidir.
* Ayırıcı tanılar da laparoskopi, ultrasonografi, intravenöz pyelografi önemlidir.
TEDAVİ
* Myom bir belirti vermiyorsa ve 1,5 aylık gebelik büyüklüğünden daha küçük bir hacimde ise tedavi gerekmeyebilir. Hasta 6 aylık aralıklarla muayene edilerek kontrol altında bulundurulur.
* Myom semptom verdiğinde kanama, ağrı,anemi gibi bu durumlarda ayırıcı tanılar değerlendirilerek tedavi modaliteleri seçilir.Kimi vakalarda tıbbi tedavi verilerek takip ve kontrol altında bulundurulur. İleri boyutta büyümüş ve klinik bulguları olan miyomlarda cerrahi tedavi metotlarından biri tercih edilerek myom çıkartılır.
MYOM İLE BİRLİKTE GEBELİK
Myomun büyüklüğü ve yerleştiği yere göre infertilite nedeni olabilir.Gebelik ile birlikte myom vakaları da pek çok kere bazen infertilite sebebi de olabilir.Ayrıntılı muayene ve inceleme ile myomun gebeliğe nasıl engel olduğu teşhis edilir.Gebelik ile myom birlikte tespit edildi ise erken dönemde düşük ve ilerleyen dönemde de erken doğum sebebi olabilir.Miada kadar ilerleyen vakalarda geliş anomalileri, ağrı zaafı,doğum sonrası kanama gibi komplikasyonlar ortaya çıkabileceğinden dikkatli olunmalıdır.