Rahim İçi Patolejileri

Endometriosiz Tedavisi

Kısaca endometrium dediğimiz rahim iç katman dokusunun, rahim kavitesi dışında bir alanda yerleşmesidir.
* Endometrial hücrelerin uterus adalesi içinde yerleşmesine “Endometriozis interna” denir.Daha çok yaşlı ve fazla doğum yapan kadınlarda görülür.
* Endometriozis externa:Genital organlarda bulunursa endometriozis eksterna genitalis,genital organ dışında yerleşmişse endometriozis eksterna ekstragenitalis olarak adlandırılır.Eksterna olan tipi daha çok gençlerde görülür.Daha çok infertilite sebebide bu tipidir.İleri yaş evliliklerinde,geçmişinden beri ağrılı âdet görenlerde, sık enfeksiyonu olanlarda,vajinal akıntı şikâyeti çok yaşayanlarda daha fazla tespit edilmiştir.
Endometriozisin yerleştiği bölgeler:
* Uterus adalesi içinde.
* Uterusun dış yüzünde.
* Tüplerde.
* Overlerde, endometriozisin en sık olarak yerleştiği yerlerdir.Endometrioma adını alır.Kist içinde kahverengi bir sıvı bulunduğundan halk arasında “çukulata kisti” olarak ta bilinir.
* Rahimin bağları üzerinde yerleşebilir.Bu durumda adet dönemleri çok ağrılı geçer.
* Serviks ve vaginada da yerleşebilir.
* Rektovaginal septum arasında yerleşebilir,bu durumda cinsel birleşmede çok yoğun ağrılara,ishal ve karın ağrısına sebep olabilir.
* Ayrıca literatürde mesane,yapılan ameliyatlar sonrasında cilt altında,göbek,bağırsaklar üzerinde,karın lenfatikleri içinde,plevra üzerinde vb. ...pek çok bölgede görülmüştür.
ENDOMETRİOZİSİN KLİNİK BULGULARI
* Dismenore: ağrılı adet görme.
* Karın içi yaygın ve kronik ağrılar.
* Disparonia: Ağrılı cinsel ilişkide bulunma.
* Anormal uterin kanamalar
* Primer veya sekonder infertilite endometriozis ile birlikte sıklıkla bulunur.

TEDAVİ
Hastanın klinik durumuna, yaşına göre değişir. Öncelikle bir jinekolojik muayene ve ayrıntılı kan testleri yapılır. Radyolojik testlerden faydalanılarak tam teşhis konulur,evreleme için laparoskopi yapılarak cerrahi ya da medikal tedavi tercih edilir.