Genellikle plastik veya metalden yapılmış ve rahim içi kaviteye yerleştirilen küçük esnek bir araçtır. Ayrıca hormonlu olan tipleri de vardır.
Rahim içi araçlar spermin üst genital yollara ulaşmasına, yumurta transportuna ve gebeliğe engel olur.
Progesteron içeren RİA’ lar servikal mukusu da kalınlaştırarak spermlerin uterusa geçmesine engel olurlar.
Spirallerin çeşitleri; inert RİA’ lar, polietilen ya da paslanmaz çelikten yapılmış araçlardır. Bakırlı RİA’ larya da hormonlu RİA’ lar progesteron içerirler.
Uzun süreli ve etkin koruma sağlarlar. Hormonal yöntem istemeyen ya da 35 yaşın üzerinde sigara içen kadınlar kolaylıkla spiral kullanabilirler. Etkinliği yüksektir, hemen etkilidir, araç çıkartıldıktan sonra doğurganlığa dönüşte gecikme olmaz. Yan etkileri azdır, güvenlidir, bir sorun olmadığı sürece spiralin çıkarılması ya da değiştirilmesi ne kadar yılda bir kez sağlık kontrolü yeterlidir.Emzirenanneler etkilenmez kolaylıkla kullanabilirler. Uygulama ve çıkarılması eğitilmiş personel gerektirir.
Cinsel yolla bulaşmış hastalık öyküsü olanlar da pelvik enfeksiyon riski yüksektir. Uygulama esnasında az da olsa perforasyon riski vardır.Adet miktarında artma olabilir, ara kanamalar olabilir ya da kasıklarda kramplar görülebilir.Yapılan kontroller de Rahim ağzından ipi kontrol edilir, kayıp kaymadığı bu şekilde anlaşılır.
Kadının gebe olmadığından emin olunduğunda adet siklusu boyunca herhangi bir zamanda uygulanabilir.Uygulandıktan sonra spiral takılan bir kadında 1 gebelik kuşkusu, adet gecikmesi, anormal lekelenme ya da kanamaların olması durumunda mutlaka hekime başvuruda bulunulmalıdır.Aynı zamanda karın ağrısı,ağrılı cinsel ilişki, enfeksiyon, anormal kokulu akıntı,ateş, titreme yapılan muayene de ipliklerin kaybolması durumu ya da aracın düşmesi durumunda mutlaka hekim muayenesi gerekmektedir.
Takıldıktan sonra genel olarak kullanım süreleri 10 yıldır ancak yıllık yapılan kontroller de ipinin rahim ağzında görülmemesi ya da aşırı akıntı,anormal kanamalar olması durumunda spiral daha erken dönemde çekilebilir. 10 yıllık koruma süresi olarak takılmasına rağmen 5 yıldan sonra iltihabı reaksiyonla bariyer görevi gördüğü için 5. yıl civarında değiştirilip yeniden yerine yenisi takılması daha doğrudur.