Anormal, Düzensiz Vajinal Kanama Sebepleri Nelerdir?

Adet zamanı haricinde oluşan kanamaların tamamı anormal vajinal kanamalardır. Rahim ağzı yaraları doku bütünlüğü kaybolduğu için cinsel ilişki sonrasında ya da öncesinde vajinal kanamalara sebep olabilir. Ayrıca rahim ağzında enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan küçük et parçaları(polip) da vajinal kanamalara sebep olmaktadır.

Vajinal kanamalara rahim iç duvarına ait iyi huylu ya da kötü huylu durumlarda sebep olmaktadır. Özellikle rahim iç duvarı ile alakalı myomlar fazlaca kanamalara sebep olur. Tüplere ait enfeksiyonlar, vajene ait enfeksiyonlarda da anormal ara kanamalar tarzında vajinal kanamalara yol açar.Ayrıca 21 ile 35 günde bir olanadet döneminde 80 mililitreyi aşmayan, kanama süresi olarak 2 ile 7 günü geçmeyen adet kanamaları normal adet kanamasıdır.Bu tarifin dışındaki, adet harici oluşan kanamaların tamamı anormal vajinal kanamalardır.

Doğurganlık çağındaki bir kadında yeterli estrojen ve progesteron hormonu etkisinde düzenli bir şekilde adet kanaması olmaktadır. Anatomik patolojiler haricinde rahim ağzı yara, vajinal enfeksiyon, rahim iç katman iyi huylu ya da kötü huylu patolojilerinde, rahim içinde yerleşen myomların haricinde bir de hormonal dengesizlikler yüzünden anormal vajinal kanamalar oluşmaktadır. Yumurtalık fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak FSH,LH östrojen, progesteron, prolaktin, tiroid fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak da anormal rahim kanamaları oluşabilir.

Ayrıca dış gebelik, gebelik başlangıcında düşük tehdidi, doğumdan önce erken doğum kanamaları da anormal vajinal kanama sebepleri arasında gösterilmektedir. Düzensiz vajinal kanamaya kişide meydana gelen kanama pıhtılaşma bozuklukları da sebebi olabilir. Bir diğer kanama sebebi ise rahim iç katmanının enfeksiyonu, rahim içi araçlarının zamanının geçmesi ve oluşturduğu iltihap tablosudur. Doğum kontrol haplarıve adeti geciktirmek için alınan bazı hormon hapları anormal vajinal kanama sebebi olabilir.Kişide mevcut olan kronik kalp hastalıkları, böbrek, akciğer hastalıkları, kandaki pıhtılaşma bozuklukları anemi gibi durumlar vajinal kanamaları düzensizleştirebilir.

Yumurtlamadan bağımsız olarak anormal vajinal kanamalar ergenlik başlangıcında ve menopoza girerken en çok görülen iki yaş grubudur. Çocukluk döneminde görülen adet kanamaları"puberte prekoks" erken gelişen bir seksüel gelişimin habercisidir.Küçük bir kız çocuğunda vajinal kanama görülüyorsa vajene kaçmış bir yabancı cisim olabilir.

Genç kızlar da ise psikiyatrik rahatsızlıklar nedeniyle “anoreksiya nevroza" "blumia" gibi yemek yemediği için anormal kilo vermeleri durumunda vajinal kanamalar çok uzayabilir veya düzensizleşebilir. Ayrıcamaraton koşan atletlerde aşırı fiziksel aktivite fazla ya da düzensiz vajinal kanamalara yol açmaktadır.

Normal doğum ya da sezaryen sonrası anormal vajinal kanama, gebeliğin eklerine plasentasına ait rahim içinde parça kaldığını düşündürür, acil müdahale gerektiren bir durumdur. Bu gibi durumlarda düşük sonrası kanamalarda rahim içine ait kürtaj yöntemi ile acil müdahale de bulunulmasını gerektirir.

Gündelik hayatta ise aşırı stresli yaşantı, hızlı kilo verme durumları, ileri menopozal yaşlarda gelişen vajinal kuruluk, cinsel ilişki sonrasında anormal kanamalara yol açmaktadır.Acil karın ağrısı sonrası, adet gecikmesi ile beraber oluşan vajinal kanamalarda dış gebelik olma ihtimali de yüksektir.

Vajinal kanama sebebi ile başvuran her hastada; öncelikle kanama düzeni, kanamanın şekli,kanamanın miktarı, kanamanın ne zaman olduğu, hikâyede düzgün bir şekilde öğrenilmelidir. Sonrasında etken sebebe göre tetkikler, kan değerleri, ultrasonografik inceleme, gereği halinde biyopsi yapılımı ile tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.